Winefinders Wine Team väljer årets bästa viner 2020

Dags för ny årsbästalista från gänget som väljer vinerna i butiken. Här är Winefinders Wine Teams bästa viner från året som gick!

Piemonte, Bourgogne, Kalifornien och vin orange. Det är några av områdena du hittar bland vårt Wine Teams favoriter från 2020!

2020 kommer att gå till historien som ett av de värsta åren någonsin och otaliga människor har drabbats, både direkt och indirekt, av den världsomspännande pandemin. I det perspektivet är uteblivna vinresor förstås bara en parantes men det är har tvingat vårt Wine Team att anpassa verksamheten och prova desto mer vin på hemmaplan.

Bakom det vi kallar för Winefinders Wine Team hittar du företagets största vinnördar. Det här är gänget som väljer ut producenterna och flaskorna som hamnar i butiken - från de enklaste rödtjuten till de dyraste prestigevinerna. Winefinders Wine Team provar normalt tusentals viner varje år (i år har det inte blivit riktigt lika många) och tar bara in sådant som de tycker svarar upp mot teamets högt ställda krav på kvalitet.

Under 2020 har Winefinders Wine Team bestått av vår kvalitetsvinrådgivare Peter Wallin, inköparna Henrik Norén och Magnus Olsson samt vår vd Magnus Ericsson. Här kommer deras respektive fem favoriter från året som gått. De viner som gav några 2020s mest minnesvärda upplevelser. 

 

Peter Wallin - Vinrådgivare och personal shopper

1. FEL Wines Chardonnay 2018
Jag älskar storslagen chardonnay i synnerhet när man får en välbalanserad sådan till det här priset. FEL är smått legendariske Cliff Ledes nya kvalitetsprojekt och namnet är en förkortning och står för Florence Elsie Lede - Cliffs mamma!  

2. Domaine Faiveley Mercurey 1er Cru Clos du Roy 2018
Domaine Faiveley är helt klart en topproducent i Bourgogne. Man tillhör kanske inte de allra mest hypade och berömda producenterna (även om Christies håller dem som topp 10) men man gör bland de bästa röda Bourgognerna per krona. Går man som här utanför de mest kända och berömda markerna och gör så här bra vin då blir det fyndstämpel.

3. Belondrade y Lurton Blanco 2018
Det har blivit mycket spanska viner sedan jag flyttade till Nerja - och Belondrade har alltid tillhört mina absoluta vita favoritviner. Jag har nog druckit alla årgångar de senaste 10-15 åren men frågan är om inte 2018 är den bästa någonsin.

4. Mauro Veglio Gattera 2016
Årgång 2016 i Piemonte tillhör, precis 2016 som i Bordeaux, de riktigt stora i modern tid. Mauro Veglio gör Barolo i världsklass och väger man sedan in priset så blir man extra glad. Suverän Barolo Cru från La Morra. 

5. Yarra Yering No 2 2014
När man tänker shiraz från Australien så tänker man oftast på muskler och kraft. Yarra Yerrings viner tillhör inte den kategorin. Här pratar vi istället om viner som visserligen är koncentrerade men som också är både stilfulla och eleganta - som i Yarra Yering No 2 2014 som dessutom börjar få lite mognad. Jag kan även varmt rekommendera deras pinot noir som är mycket god.


Henrik Norén inköp


 

1. Silver Heights - ”The Summit” 2016
Emma Gao och hennes make Thierry har tagit vinmakandet i Kina till en helt ny nivå. Med tydliga influenser från Frankrike skapar de flytande underverk från Gobi-öknens gränstrakter. Given kandidat på en blindprovning. Finns inte många om ens någon som plockar utsprunget på detta vin!

2. Tedeschi - La Fabriseria Valpolicella DOC Superiore 2016 
Det finns ett överflöd av obalanserade och sliskiga viner från Valpolicella på marknaden. Det känns då tryggt att välja ett vin från familjen Tedeschi som producerar motsatsen. I detta fall så är det deras vingårdsbetecknade Valpolicella DOC, La Fabriseria som bjuder på en rejäl koncentration, bra syra och en underbar tanninstruktur. Perfekt till en ett par ostar i det flämtande skenet från den öppna spisens brasa.

3. Champagne Boizel – Cuvée 630A 
Lika underbart som det är att denna experiment-cuvée existerar lika sorgligt är det att det endast har gjorts en enda tank av detta bubbel.
Passa på att testa den innan möjligheten har gått dig förbi!

4. J.M. Goulard L´Eclatante Rosé de Saignée Brut 2015
Med sin underbara bärighet av hallon och jordgubbar så var det sommarens givna bersåvin. Men det gör inte att det skall negligeras under årets övriga månader. Passar strålande året runt till örtiga pastarätter eller varför inte testa den som en outsider på julbordet?

5. La Barroche – Liberty 2017
Ett “bordsvin” som är allt annat än enkelt. Julien och Yannicks gränsöverskridande projekt visar upp en komplexitet värdig en riktigt bra Châteauneuf de Pape och borde egentligen tinga en betydligt högre prislapp!

Magnus Olsson - Inköp

 

1. Lismore Estate Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2018
Så fantastiskt mycket vin för pengarna. Samantha O'Keefe gör några av "det nya Sydafrikas" bästa och mest prisvärda viner. Det här är så långt ifrån nidbilden av sauvignon blanc man kan komma. Komplext och fräscht på en och samma gång. 

2. Crystallum The Agnes Chardonnay 2019
Mer Sydafrika och det är inte så konstigt efter som det är bröderna Finlayson som står bakom det här vinet och en av landets mest spännande och bästa egendomar. Årgång 2019 är dessutom lysande!

3. Domaine Frédéric Esmonin Gavrey-Chambertin 1er Cru Estournelles-St-Jacques 2017
Bourgogne från superårgången 2017 måste vara med på min lista. I detta fall från en premier cru från Domaine Frederic Esmonin som förvånansvärt få verkar känna till. Bourgogne för alla de som älskar subtilitet och finess i sina viner.

4) Wynns The Gables 2018
Wynns tillhör mina absoluta favoriter i Australien och det här är klassisk "lagom" cabernet sauvignon från Down Under. Det är kanske en av de mest tillgängliga årgångar som jag provat av vinet och det är rakt igenom ett fantastiskt vin för pengarna. Ett vin som ingen blir besviken av. 

5) Mark Haisma Gevrey Chambertin Village 2018
Kollegan Peter Wallin hyllade Yarra Yering här ovanför och Mark Haisma var under många år vinmakare hos just Yarra Yering i Yarra Valley. Sedan några år tillbaka är han hajpad ”micronegiant” i Bourgogne och det här vinet visar upp en fantastiskt fin och ren frukt. Ett härligt hantverk helt enkelt. 

Magnus Ericsson - VD


1. Carlo Revello e Figli Barolo R.G 2016
2016 är en strålande årgång i Barolo. Hos Carlo Revello innebar året också att man övergav de roterande jäskaren för en mer klassisk horisontell jäsning med överpumpning. Lagringen sker numera dessutom på både stora botti och barrique vilket gjort att frukten aldrig varit mer briljant i vinerna. Det här är en lysande cru-Barolo från La Morra.

2. Spice Route Obscura White Blend 2019
Orange is the new black är kanske årets mest uttjatade punchline hos marknadsförare men jäklar så bra det kan bli med lite skalkontakt på vita viner. Här en komplex druvblandning som har jäst och lagrats i georgiska qvevri (amforor) från en av de mest spännande producenterna i Sydafrika - Spice Route. Vin orange som både är smakrikt och fräscht.

3. Weingut Fritz Ekkehard Huff Schwabsburger Riesling 2018
Ja jäklar vad det ett år kan göra med ett vin. Christine Huffs Schwabsburger Riesling var fin redan när jag provade den för första gången för ett år sedan. Men nu har det hänt grejer. Här finns en härligt komplex solmognad som man bara hittar i riesling från riktigt bra lägen. Och eftersmaken tar aldrig slut.

4. Domaine des Marnes Blanches En Quatre Vis Chardonnay 2018
Domaine des Marnes Blanches tillhör eliten i Jura och naturvinsrörelse med viner som kombinerar minimal intervention med en underbar fräschör. Deras Chardonnay En Quatre Vis är klassisk Jura med en otroligt frisk mineralet och läcker äppelfrukt. Vinet mer ett så kallat vin ouillé (där man toppar upp faten under lagringen) och därför något helt annat än de oxiderade viner som många fortfarande associerar Jura med. Som Bourgogne - fast fräschare och mer ”alpint”.

5. Chanin Wine Sanford & Benedict Pinot Noir 2015
Amerikansk pinot noir har nog aldrig varit bättre och med både Sandhi och Chanin i butiken så var valet svårt. Men Chanins Sanford & Benedict från Chanin är bland det mest elegant jag provat från Kalifornien och ett vin som blandar komplexa smakar av skog, röda bär och nysågat trä med en så vibrerande finess att det är snudd på oslagbart.

 

 

 

 

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.