Vad vill Sveriges vinprofiler helst ha från Winefinder?

Under december månad har vi haft en julkalender där vi frågat några av Sveriges vinprofiler vad de helst hade velat få i julklapp från Winefinder. Det blev en samling uppskattade vintips, och vi har samlat alla här!

 

 

Sarah Lindstrand Mboge är en riktig stjärna: hon är sommelieren som gjort raketkarriär från Svartengrens restaurang till Tyge & Sessils vinbar till Sager + Wilde i London, vinproduktion i Oregon och som idag jobbar hos Londons största och mest ansedda vinhandlare Fine & Rare.

Jacques Selosse Sous Le Monts Extra Brut
Det här är verkligen en av mina favoriter i hela världen. 100 % glädje på flaska! Funkar även utmärkt som ett håll käften-vin för jobbiga släktingar. De kommer nämligen att fokusera på hur fantastiskt detta vin är istället för att ranta oklara politiska åsikter eller oförskämda frågor.
Remi Dufaitre Beaujolais Villages Nouveau 2017
Ett vin som kanske är lite mer realistiskt att jag kommer kunna dricka idag - och som fortfarande är svingott!
Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot La 50/50 2013
Kommer ihåg första gången jag provade det här vinet: jag dog lite för att det var så bra. Så himla ren, elegant och heeeelt underbar.
Dryckesbutikens Naturlåda Vinter
Den här lådan önskar jag mig i mängder, så att jag kan ge en till alla jag tycker om. God jul!

Josefine Forsgrens vinbana började med hennes kärlek för Italien i allmänhet och toscanska viner i synnerhet och fortsatte med praktik och arbete på vingård. Hon har även jobbat i vinbar och med vintillverkning på Winery hotel och jobbar idag på TM Kvalitetsviner. Josefines specialitet har kommit att bli defekter, så har du några funderingar kring Brettanomyces och goût de souris är det henne du ska fråga. Funderar du på vad hon önskar sig i julklapp från oss behöver du inte undra mycket länge till:
Kreydenweiss – Clos du Val d´Eléon, Riesling – Pinot Gris 2011
För att pigga upp en grådassig decemberdag då allt hopp om sol är som bortblåst föreslår jag detta vin; Mogen och stor doft som fyller hjärtat med energi. Smakmässigt hänger vinet med på samma melodi som doften bjuder på, torr stor, frisk och fyllig. Petite Nature - Domaine de l’Amandier - Martin Texier, Saint Julien en Saint Alban 2016
Detta vin finns i Dryckesbutikens Vinterlåda. Fick prova den här när jag mötte Frida från just Dryckesbutiken i Umeå där vi stod och hällde vin tillsammans på en vinmässa. Älskar aromatiken i detta vin, de små bubblorna och lättheten!
Michel Gassier - Nostre Pais 2014
Ett vin som jag aldrig provat, men med tanke på att det enligt min bästa kompis fick henne att förstå att hon behövde mer rött vin hemma anser ser jag det som ett mycket gott tecken på att det är ett utomordentligt vin! Samt att jag gillar viner där de jäst med hela klasar, ofiltrerat och att vinet förmodligen är riktigt saftigt och härligt!

 

Anna Rönngren är ny medarbetare hos oss på Winefinder och kommer närmast från rollen som chefssommelier på tvåstjärniga Restaurang Frantzén.

"När jag tänker ”vin till jul” tänker jag såklart både ”vin som jag vill dricka på jul” och ”viner som jag vill ge till mig själv i julklapp”. Min önskelista blir således en härlig blandning av båda kategorierna där det ena inte utesluter det andra (det vill säga att jag troligtvis kommer att hinna dricka upp allt innan julen är över men blir det några flaskor över kommer de att klara ett gäng år i vinskåpet).
Montbourgeau En Banode l’Étoile 2011
Mitt första val är därför 2011 En Banode l’Étoile från Montbourgeau. Jag är löjligt förtjust i såväl röda som vita viner från Jura i Frankrike eftersom de är så förtjusande matvänliga och personliga. Montbourgeau är en liten familjeproducent som hållit till i byn l’Étoile sedan 1920. De har vigt sina nio hektar till traditionell och ekologisk vinmakning. Deras vita cuvée En Banode är en så kallad field blend av Chardonnay och Savagnin från samma vingårdsläge. Vinet görs inte varje årgång och är en kraftfull och rustik rackare som får ligga 30-36 månader på fat som inte toppas upp och därmed ger vinerna en lätt oxiderad ton. Gott som tusan att dricka nu, men jag testade årgång 1995 häromsistens som verkligen visade upp det här vinets lagringspotential.
Crystallum Wines Mabalel Pinot Noir 2014
Mitt andra val representerar det nya spännande Sydafrika i form av 2014 Mabalel Pinot Noir från Crystallum Wines. Det här är ett vin jag gjort bekantskap med under 2017 och som verkligen golvade mig totalt. Bakom vinet ligger två bröder vars vingårdar ligger i svala Hemel-en-Aarde i Walker Bay. Vineriet har bara funnits i 10 år men jösses ad de kan hantera Pinot Noir. Med Bourgogne som uppenbar förebild gör de silkeslena strukturerade viner fullpackade med frukt. Perfekt att avnjuta framför brasan när alla klappar har öppnats, till nyårsmiddagen, för att piffa upp i ett mörkt januari eller egentligen när som helst under de kommande 10 åren. Gott, gott, gott!
Krug Grande Cuvee Krug
Mitt tredje val är – såklart – Grande Cuvée från Krug. Champagnernas champagne. Eller som det gamla djungelordspråket lyder: ”There’s champagne and there’s Krug”. Eftersom det är jul får det här bli min julklapp till mig själv. Det som gör Grande Cuvée som fantastisk är den enorma komplexiteten som kommer från den stora mängden årgångar som gått i blenden – just nu är det årgångarna mellan 1990 och 2008 som gäller. Det gör att den här champagnen är magisk att dricka idag och 30 år framåt – minst! Livar upp vilken julmiddag eller grå vardag som helst."

Ellen Franzén jobbar till vardags på restaurang Esperanto och är även framgångsrik tävlingssommelier. Hon vann silver i sommelier-SM 2017 och ingår i svenska sommelierlandslaget.

"Önskelista:
Bollinger RD 2002 - Fyllig champagne från toppåret 2002 i klassisk Bollingerstil som bjuder på kraft och extra allt. RD är Bollingers sen-degorgerade champagne som de låter ligga extra länge på jästfällningen. Den visar sig fint redan nu, men har man tålamod och orkar vänta några år så är det här en champagne som har mycket kvar att ge. Finns glädjande nog även på magnum vilket tillåter stora klunkar och att samla många kring bordet!
Montbourgeau, en Banode, l'Étoile 2011 - Personligen är jag väldigt svag för den här typen av vita viner från Jura som bjuder på aning oxiderade toner och en härligt nötighet. Detta är en vinstil som jag aldrig tröttnar på!
Szepsy KFT, Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2007 - lyxigt sött från en av kungarna i Tokaji, Szepsy gör en aldrig besviken. Koncentrerad sötma i fina, komplexa marmeladtoner utan att någonsin bli kladdig. Att avrunda julmiddagen med denna tillsammans med en vit chokladcheesecake dränkt i rårörda hjortron hade varit något!”

 

Sanna Blomquist är journalist och sommelier och varvar sin tid mellan jobbet som dryckesskribent på Dagens Nyheter och redaktör på White Guide. 

"Julmat. Julvin. Olika för alla. Men i år är det vitt jag bunkrar upp med. Varje år är det nämligen samma visa – när vinlådorna packas till fjällstugan eller släkten är det suget efter det kraftiga röda som styr. Jag tänker på helgmenyn med alla rätter som ska lagas och packar vin från Rhône och Piemonte… Men väl där, i julen är det de friska vita, med frukt och struktur som behövs för lätta upp matkoman. Mitt bäst jultips är att lägga samma vinbudget på vitt som rött vin. Upplevelsen blir där efter!
Dr. Bürklin-Wolf Riesling Pfalz 2016
Jag är ett stort fan av rieslingvinerna från Pfalz – fullproppade med frukt och en skinande syra. Alltid torrt. Det här vinet brukar jag normalt kunna döda för på annandagen...Domaine Jonathan Didier Pabiot Pouilly Fumé 2015
Jag har en nyförälskelse i sauvignon blanc. När druvans rena frukt kommer till sitt rätta uttryck i kombination med en bra syra är det svårt att hitta något bättre – så långt ifrån det där aromatiska och kladdiga jag länge förknippade druvan med. Jonathan Didier Pabiot gör med sina viner i Pouilly Fumé alla rätt. Har du möjlighet, testa gärna hans vingårdsbetecknade viner.
Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Windsbuhl 2012
Pinot gris, Alsace och en liten, men naggande god, restsötma är en svårslagen kombo på julen. Fram med de torkade fikonen och ostarna, tänd brasa och njut. En absolut nödvändig vinstil i jul."

 

 Janni Berndt är sommelier på Gaston, en av Stockholms och Sveriges bästa vinbarer.

"Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut 
Vi har alltid haft som en tradition att kvällen innan julafton dricka champagne samtidigt som vi julpysslar det sista och griljerar skinkan. Jag har sedan några år tillbaka haft en stor förkärlek till Diebolt-Vallois och den champagne stilen. Torr, frisk och väldigt floral. Diebolt-Vallois kommer från Grand Cru gårdar där druvorna växer på sluttningar ovanför byn Cramant. Diebolt-Vallois hus ligger mitt i Cramant och styrs av Jacques Diebiolt och hans familj. Diebolt-Vallois Blanc de Blancs har alltid den tydliga elegans och florala tonen som gör att champagnen känns lite extra lyxig.
Domaine Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2012 
Om jag fick önska mig något vin under julgranen så hade det helt klart varit en låda av Zind-Humbrecht Riesling. En av Alsace enligt mig bästa producenter där du med stor säkerhet alltid vet att dem levererar grymma viner. Det här vinet är ju gjort på 35 år gamla stockar och har 16 g socker/liter vilket för att man får den där känslan av restsötma i ett torrt vin som jag verkligen tycker om i en Riesling. Zind-Humbrechts viner är stora och här är det inget undantag. Mycket karaktär från ett vin som kommer från en så pass liten vingård. Fördelen med detta vin och anledningen till att jag gärna får en låda och inte en flaska är att då kan man lägga undan några flaskor för lagring och dricka resten nu.
Renato Ratti Barolo Conca 2013 
Något som jag gärna dricker just nu är Barolo och 2013 går i många fall väldigt bra. Renato Ratti är en av Barolos legender internationellt då han ses som en av Pionjärerna för vingårdsbetecknad Barolo. Renato Rattis Barolo Conca är stor och juicig men mycket karaktärsfull med integrerade tanniner som gör att vinet känns väldigt balanserat."

 

Cecilia Petrini är sommelieren som ser till att Dryck vinbar med sin roliga vinlista och mysiga stämning snabbt blivit ett självklart ställe att återvända till.

"Min mamma säger att en kan önska sig vad en vill. Så det gör jag till jul. 
Högst upp på listan ligger alltid ”fred-på-jorden” och jämställdhet mellan könen men sen rasslar det in hur många olika stilar på vin som helst. Nästan. Jag vet ju vad jag gillar men är aldrig rädd för att prova nytt. Det är jag alldeles för nyfiken för! Utan inbördes ordning Så önskar jag mig i julklapp år 2017:
2009 1er Cru Le Clos Blanc de Vougeot la Vougeraie, Bourgogne, Frankrike

Blir alltid vansinnigt nyfiken på druvblandningar som den här - gammaldags druvblend från Bourgogne. 
Det har också visat sig att jag brukar gilla det, mycket! Gissar att det beror på den lätta druvig- och blommigheten från druvorna Pinot Blanc och Pinot Gris som rundar av den friska syran från den dominerande druvan chardonnay. Här hoppas jag också att kunna njuta av en hel del utveckling i glaset. Mums!
2010 Mad Hatter Shiraz, Hewitson, McLaren Vale, Australien
När jag första gången provade viner från Hewitson så blev jag så himla glad. De gör till exempel en Languedoc-blend som jag älskar och viner som gör mig glad får stanna.
Hewitson har några av de äldsta vingårdarna i världen – I VÄRLDEN! Så himla häftigt och att de kan göra gött vin märks i hela deras repertoar.

Här får jag (förhoppningsvis i julklapp då) björnbär, svartvinbär, timjan, mynta och en lätt pepprighet. Allt detta tillsammans i Hewitsons eleganta stil.

La Belle Époque Brut 2008, Perrier-Jouet, Champagne, Frankrike
Den här godingen vill jag ligga på i mellan 5-10 år för att den riktigt ska utveckla sin komplexitet. Jag vill komma år de där breda, feta tonerna av rostad brioche, citronskal och bokna äpplen. Tillsammans med den fina syran kommer detta att ge mig allt det jag vill ha av en riktigt bra champagne. Också svingod idag men jag väljer som sagt att vänta. Det allra bästa med att dricka och prova redigt bra viner är att göra det tillsammans med de jag gillar bäst så därför önskar jag dig och de dina en god, fin, glad och gott doftande jul!"

 

 

Anna Norström är mat- och dryckesjournalist med världen som arbetsfält. Skriver ofta resereportage med en gastronomisk vinkel där drycken börjar få mer och mer plats. Har bevakat restaurangbranschen som reporter och redaktör i sex år. Vill lära sig att prata med vinbönder på deras egna språk. Hoppas att någon gång bli klar med sommelierexamen från Vinkällan. Brinner för att vin ska vara folkligt och tillgängligt och inget som bara är till för gamla gubbar och vinsnobbar. 
"Naturlåda Vinter från Dryckesbutiken
Jag är ett stort fan av Dryckesbutiken. De tar in roliga viner från små producenter med naturlig palett. Den här lådan är en perfekt mix av rött, trendig Pet-Nat och cider. Häromkvällen hamnade jag i en het diskussion med en krögare som sa sig avsky allt naturvin. Punkt. Hen ville inte ens diskutera vad ett naturvin är eller inte är! Jag hade gärna gett krögaren denna låda i julklapp!
4 Kilos Vinicola Gallinas y Focas 2014
Under hösten har jag bott på Mallorca och förälskat mig i de lokala vinerna. Jag har haft dålig koll på hur mycket kvalité som kommer från ön, och de bakom 4 Kilos är väl de allra coolaste garagevinmakarna med både elektronisk musikfestival och bra vin på sitt samvete. Det här verkar josigt och drickvänligt. Den dominerande lokala druvan Manto Negro har blivit en favorit hos mig (liksom mer Pinot-liknande Callet).

Weinlaubenhof Kracher Pinot Gris 2015
Jag var nyligen i Burgenland, Österrike, och drack väldigt mycket gott vin. Många av vinbönderna här har gått över till en mer naturlig produktion, och flera sysslar med biodynamiskt vinmakeri. Därför önskar jag mig något kul från området och trillar då över Kracher, känd för sina sötare viner. Kul då med en knastertorr Pinot Gris! Tror den hade funkat extra bra till asiatiskt i mellandagarna – jag blir lätt trött på att äta julmatsrester och älskar het mat."

 

Tina Johansson är tävlingssommelier och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2017. Till vardags jobbar hon på Vinkällan och skriver även vinkrönikor i Umeå tidning.

"Snart är det jul igen - som jag har längtat! I år har jag kikat ut två favoriter till önskelistan, en att dricka nu och en att spara.
Bonnaire Blanc de Blanc Cramant 2008
Något jag alltid önskar mig, vare sig det är jul eller inte, är Champagne! Det finns inget som piggar upp bättre i decembermörkret som bubblor. I år vill jag dricka Bonnaire Blanc de Blanc Cramant 2008 till min gammelmormors lökpaj som alltid står på julbordet.
Domaine Chavy Chouet Meursault 1er Cru Les Charmes 2015
En klapp jag däremot vill spara är Domaine Chavy Chouet Meursault 1er Cru Les Charmes 2015. Vit Bourgogne, min senaste vinstil att totalt snöa in på men som ändå aldrig verkar finnas hemma i vinstället. Det hoppas jag ändras vid årets julklappsutdelning. God Jul!"

Maja Berthas är marknadschef för WOSA (Wines of South Africa Scandinavia), årets vinpersonlighet 2017 (Munskänkarna), ordförande för STELLA-galans jurygrupp, föreläsare och skribent med mera.

"Det händer så mycket spännande i Sydafrika just nu och vinerna har aldrig varit bättre! Man har fått stor uppmärksamhet av världspressen och Sydafrika ses av många som det mest spännande vinlandet just nu. Själv älskar jag Sydafrikas enorma mångfald, experimentlusta och nyvunna självförtroende. Här kommer några av mina absoluta favoriter som alla kommer ha en självklar plats under granen i år.
Rall Red 2014
Rall wines är en relativt ny producent som idag bara fokuserar på två viner - ett vitt och ett rött. Donovan Rall, som är vinmakare är medlem av Swartland Independent Producers, gör småskaliga viner på ett hantverksmässigt och högkvalitativt sätt. Just det här vinet är en av mina favoriter och blandningen av Syrah och Grenache ger ett härligt aromatiskt, kryddigt men också elegant vin. Stilen är väldigt representativ för "det nya Sydafrika" där man låter druvorna ta mer plats än fat och smakerna blir pigga, alerta och parfymerade. Jättegott helt enkelt.
The FMC Chenin Blanc 2015
Detta vin är en riktig kioskvältare, tillverkat av den legendariske producenten Ken Forrester som länge ansetts som en av landets främsta Chenin Blanc-profiler. Druvorna kommer från gamla
stockar och koncentrationen av fantastisk. Lägg därefter till en lång mognad på jästfällningen, en gnutta restsocker, nya fat och lite botrytis så får vi ett vin som inte lämnar någon oberörd. Smaken är packad med exotisk frukt, aprikoser, bivax, färsk honung och har en mättad gräddighet. Ett vin att njutas i stora glas, lugnt och stilla medan julmusiken sipprar ur högtalarna.
Porseleinberg 2014
Vinet med världens vackraste etikett? Ser inte mycket ut på håll men den handtryckta reliefbaserade etiketten ger mig rysningar. Samma gäller vinet som är ett av de bästa exemplen på Syrah i Sydafrika. Den här årgången är lite elegantare än tidigare och man skönjer en liten pepprighet mellan de parfymerade lagren av viol, hallon och björnbär. Dekantera gärna och drick i stora klunkar. Visst kostar det lite, men det är ett vin i absolut världsklass. Köp!"

 

Sören Polonius är chefssommelier på Esperantogruppen och ansvarig för Swesomm (det framgångsrika sommelierlandslaget).

"Chablis Mont de Milieu 2010 La Chablisienne
När ett kooperativ levererar! Jag har druckit vinet ett flertal gånger under året på Le Sommelier, på Kastrup i Köpenhamn. Det befinner sig i en bra utvecklingsfas i livet just nu, och visar upp sig från sin bästa sida. Vi dricker oftast våra Chablisviner för unga, nu har det fått 7 år på nacken i alla fall. En anledning att missa flyget i Köpenhamn.
Quartet Brut Rosé NV Roederer Estate
Producent som alltid är ett säkert kort. Svalodlad frukt från Anderson Valley i Mendocino County gör att man aldrig viker av från den snygga, strama och belevade vägen. Blir aldrig banalt och kan definitivt mäta sig med många hus i Champagne. Försök hitta deras L´Ermitage på storformat med lite ålder. Galet bra!
Las Uvas de la Ira 2014 Dani Landi
En av frontfigurerna i den nya vågen av snyggt gjorda Grenacheviner. Vi har på senare år sett att Grenache, skött rätt, kan leverera fantastiska viner. Har aldrig blivit besviken på Dani Landi´s grejer. Vin med tydlig ursprungskänsla."

 

Arvid Lundström jobbar till vardags på hyllade PM & Vänner och studerar till WSET Diploma. När han inte jobbar på restaurang, äter han på restaurang. Allra helst på Daniel Berlin i Skåne-Tranås, Sturehof i Stockholm eller Hedone i London. När det gäller vin dricker han helst Riesling från Mosel, Beaujolais med ett par år på nacken eller Syrah från Norra Rhône på whole-bunch och gamla fat.

"De tre viner jag önskar mig i julklapp vill jag helst dricka på julafton, tomten får gärna ha lämnat dem under granen på julaftonsmorgon!
NV, Drappier, Brut Nature Sans Soufre
Julaftons morgon börjar jag gärna med ett glas Champagne eller två och då från Drappier, en tämligen underskattad producent i Sverige som jag själv anser är en av de mest prisvärda i Champagne. Mycket mat kommer konsumeras under dagen och då passar en Brut Nature med sylvass syra perfekt på morgonen för att reta paletten!
2013, Joh. Jos. Christoffel, Ürziger Würzgarten Auslese
Runt ‪klockan 13‬ är det dags för min släkt att inta julbordet! Julöl i all ära men jag dricker nog ändå helst Riesling och då gärna av det sötare slaget. Syran och sötman från vinet gifter sig liksom perfekt med allt på den kalla delen av julbordet som är min personliga favorit! Det är ingen tillfällighet att tyskarna har gjort söta viner i generationer för att matchas med deras feta, fläskrika mat!
NV, Bodegas Barbadillo, Palo Cortado Obispo Gascon
Nyss hemkommen från en resa till Jerez och även ett besök hos Barbadillo önskar jag mig deras Palo Cortado! Denna oxidativa stil av sherry fungerar utmärkt till de flesta köttanrättningar och finns det något kvar i flaskan efter julbordet går det även väl ihop med kvällens långlagrade hårdostar!"

 

Magnus Reuterdahl är skribent för DinVinguide.se och Dryckeslistan.se samt en av grundarna till nätverket #winelover.

"Vin ska vara kul, spännande och intressant. Under julen bör du därför unna dig lite av det bästa, gärna klassiker men kanske också något som är lite spännande. Prova gärna något som du inte känner till sedan innan eller som ligger lite utanför dina vanliga prisramar. Unna dig ett par riktigt fina julklappar.
Ingen jul utan riesling är en ledstjärna för mig. Tysk torr riesling passar utmärkt på julbordet men det gör också en riktigt bra alvarinho från Vinho Verde i Portugal. En av de bästa och mest spännande producenterna där är Anselmo Mendes. Hans Muros Antigos alvarinho 2016 är ett riktigt bra julbordsvin. Här är det fräschören, syran och stensältan som skär igenom det feta smakerna på julbordet jag vill åt, en vacker frukt som ger en extra krydda till laxen och skaldjuren – allt detta finns i Morus Antigos (sedan blir det nog en riesling också). Även om jag inte dricker mycket rött vin på julafton så gör jag det gärna under julhelgen. Ett vin som alltid imponerar är Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon 2015. Purungt och hur läckert som helst, det går att lagra 10,15, 30 år men jag älskar dem när de är unga och bångstyriga likt en kalv på grönbete. Perfekt när du tröttnar på julmaten och gör en cote du boeuf på juldagen.
Om jag kunde byta ut rieslingen mot alvarinho så finns det några saker jag inte tummar på. Jag behöver portvin och champagne under julen. De är minst lika viktiga som den rödklädda gubben med vitt skägg och julgranen. När det kommer till portvin, satsa gärna några kronor extra på en riktigt smakupplevelse, tänk på att den räcker under hela julhelgen, mellandagarna och eventuellt också nyårshelgen och under hela tiden utvecklas den. Quinta do Vesuvio Vintage Port 1995 – vuxenglögg! När det kommer till bubbel har jag inte bestämt mig än :) God jul!"

 

Anders Öhman är bland annat ägare av Gustibus Wine & Spirit Education i Malmö och har utbildat otaliga av Sveriges främsta sommelierer, om sina favoriter inför julhelgen. Anders är välkänd för alla vinnördar med en bakgrund som sommelier, utbildare inom Systembolaget och var dessutom en av Sveriges första och bästa vinbloggare.

"Istället för att ha en klassisk stor Janssons frestelse som vickning prova istället att grädda den riktigt ansjovisstinn Jansson i små portionsformar och servera som en förrätt tillsammans med en komplex och söt Sauternes som exempelvis 2009 Chateau Piada. En fantastiskt fin kombinationen där den umamirika, salt- och gräddsöta rätten möter ädelsötman och smakrikedomen i den söta bordeauxen.
Om man inte vill ha öl och snaps till julbordet och tycker must och mumma är för sött så prova ett rött vin. Till den smakrika, salta, rökta maten med mycket sötma passar ett mjukt och bärigt vin. När jag jobbade på Systembolaget krängde vi iväg de sista flaskorna Beaujolais Nouveau till julmaten. Nu när vi kan hitta riktigt bra varianter, som exempelvis 2017 Beaujolais Villages Nouveau från Remi Dufaitre, så får vi ett vin som med mer karaktär och struktur står upp väl mot alla smaker.
Till ostbrickan ska du prova halvsöta, intensiva och oxiderade Buller Fine Old Tawny från Rutherglen i Australien. Omrädet är känt för sina storartade muscatviner men detta vin på shiraz, carignan, mourvèdre och grenache är gjort på samma unika sätt. Det är uppspritat som ett portvin, lagrat i solera som en sherry och utsatt för hög värme som en madeira."

 

Krister Bengtsson är grundare av Star Wine List, (@starwinelist, www.starwinelist.com) som är en guide till de bästa vinbarerna och vin-restaurangerna - där du kan söka efter ett vin och se på vilken vinlista det finns. Hans önskeklappar är:

"2007 Bollinger Grande Année
Faktum är att julen mest handlar om julmust i min släkt då i stort sett ingen dricker alkohol utom jag (!?) Men till nyår är det förstås skumpa som gäller och gärna en av de mest pålitliga huschampagnerna som finns, Grande Année. Till det käkar vi den bästa foie gras som går att komma över i Sverige, nämligen den som är tillredd av mästerkocken Johan Carlén.
2013 Domaine Eden Chardonnay
De gånger man sitter och för sitt liv inte kan avgöra om man har en vit Bourgogne eller kalifornier i glaset blint framför sig, då är risken stor att det är någon av de bättre odlarna i Santa Cruz Mountains söder om San Franscisco. Jag föredrar faktiskt Domaine Eden, som ju bland annat är inköpt frukt, jämfört med firmans förstavin Mount Eden Chardonnay, som görs på helt egen frukt. Domaine Eden verkar få lite mindre fat, och är faktiskt helt sjukt bra.
Dryckesbutikens Naturlåda vinter
Lika bra att maxa antalet julklappsviner man kan få, och passa på att upptäcka nya producenter och smaker, så hoppas att någon skickar en Dryckesbutikens vinterlåda till mig, snälla tomten!"