Filtrera & anpassa

Vin med Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc är en grön druvsort som ligger bakom några av världens mest karaktäristiska och aromatiska torra vita viner. Druvan fatlagras sällan, även om det har blivit vanligare på senare tid. Att sauvignon blanc har blivit så populär kan mycket ...

Läs mer om Sauvignon Blanc
Dölj atlas

Mer om vin med Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc är en grön druvsort som ligger bakom några av världens mest karaktäristiska och aromatiska torra vita viner. Druvan fatlagras sällan, även om det har blivit vanligare på senare tid. Att sauvignon blanc har blivit så populär kan mycket väl bero på att den är så lätt att känna igen: de gräsiga och örtiga tonerna av nässlor, krusbär, fläder och svartvinbärsblad gör att även den mest ovana vindrickaren kan känna igen druvan. Vinerna görs också i en stil som är lätt att tycka om: den aromatiska doften matchas upp av en omisskännlig syra. Kvalitetsviner med hög syra beskrivs ofta med det omdiskuterade ordet mineralitet, då syran (och vinmakningen) ger toner som är svåra att beskriva på något annat sätt, men ofta påminner om uttorkande krita - vilket är betydligt mer upphetsande än det låter.

Druvan har sin hemvist i Bordeaux, där den oftast blandas med semillon och fatlagras, men är kanske mest känd för de druvrena (och oftast ofatade) vinerna från Sancerre och Pouilly-Fumé i Loiredalen. På senare år har dock Nya Zeeland, och då i synnerhet regionen Marlborough, utmanat Frankrike rejält angående vem som är bäst på sauvignon blanc. Generellt sett görs de Nya Zeeländska vinerna i en mer fruktdriven stil, med toner av tropisk frukt som passionfrukt och kiwi. Det finns naturligtvis fler länder som har flera regioner som är tillräckligt svala för att kunna visa upp druvan från sin bästa sida. Framför allt har Sydafrika, Chile och USA gjort sig kända för sauvignon blanc-viner. I Kalifornen görs dessutom en specialvariant som fatlagras och kallas för fumé blanc.

Precis som namnet och smakbeskrivningar skvrallar om är sauvignon blanc den ena föräldern till den blå druvan cabernet sauvignon - vilket främst märks på doften av svartvinbärsblad, grön paprika och vinernas höga syra. De flesta sauvignon blanc-viner görs i en stil som ska drickas unga, även om det görs viner som visar på god lagringsduglighet - inte minst vinerna från Bordeaux och Loire. I de söta och högkvalitativa Sauternes-vinerna används en del sauvignon blanc, framför allt för syrans skull, och de vinerna är ju trots allt några av världens mest lagringsbara viner. Vanligtvis är vinerna dock så lätta, fruktiga och friska att de gör sig utmärkt till skaldjur och lättare fiskrätter, gärna med en hel del citron. Eller bara som de är, helt enkelt. Till getost är ofta ett glas sauvignon blanc det som passar absolut bäst.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du