Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Lismore Estate Vineyards Viognier The Age of Grace 2019

Vad tyckte du?

Lismore Estate Vineyards Viognier The Age of Grace 2019

Sydafrika, Western Cape, 750 ml, 13,5%

2019 är första årgången efter att egendomen inklusive vinkällaren brann ner. I denna årgång har briljanta Samantha O’Keefe fått god hjälp av sina grannar för att få till en årgång och The Age of Grace Viognier 2019 är ett bevis på hur bra hon lyckats. Druvorna pressas utan avstjälkning och får så 48 ···

Styckvis

239:-

/flaska
Låda (6 st)

239:-

/flaska, totalt 1 434:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2019

Druvor

Viognier

Smaknotering

Smak och doft är nyanserad och fruktig med bra fräschör och inslag av aprikos, honung, kaprifol, vitpeppar och citrus med fatkaraktär. Krämig textur och en frisk syra.  

Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Lufta vinet
1 timme

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

2019 är första årgången efter att egendomen inklusive vinkällaren brann ner. I denna årgång har briljanta Samantha O’Keefe fått god hjälp av sina grannar för att få till en årgång och The Age of Grace Viognier 2019 är ett bevis på hur bra hon lyckats. Druvorna pressas utan avstjälkning och får så 48 timmars vila för att klara musten innan vinet flyttas över i äldre franska 225 liters ekfat för jäsning och fatlagring. Vinet får mogna 11 månader på äldre ekfat. Under de första två månader genomförs regelbundet battonage.

Producenten

Lismore Estate är ett exempel på hur ung och dynamisk den Sydafrikanska vinscenen fortfarande är. När Samantha O’Keefe 2003 lämnade ett jobb i TV-branschen i Kalifornien för att börja producera vin i Sydafrika så hade hon ingen bakgrund i vinbranschen. Tillsammans med sin man och två barn köpte hon en gård i Greyton - en bit inåt landet nordöst om Walker Bay i Overberg Distric - där det inte fanns några andra vinproducenter. Idag är distriktet en Ward - dvs ett designerat ursprungsområde för vin och Lismore Estate rankas av Sydafrikakännaren Tim Atkin (Master of Wine) som en premier cru - dvs den högsta rankingen man kan få och en av landets allra bästa (tillsammans med mer kända namn som Boekenhoutskloof, Eben Sadie, Kanonkop och Crystallum).

Idag är det hon själv som sköter gården tillsammans med sina två söner. Hon började plantera gården 2004 och idag finns lite drygt 14,5 hektar druvor på egendomen med en potential för ytterligare 10 hektar. Första årgången var 2006 och hon gör vin från druvor som chardonnay, sauvignon blanc, viognier, pinot noir och Syrah. Hon byggde ett nytt vineri så sent som 2016. Klimatet i Greyton är svalare än i många av de klassiska vinregionerna i Sydafrika och hon skördar därför flera veckor senare än de flesta. I källaren samsas större och mindre ekfat med betongägg, plastägg, cementtankar och amforor. Vinerna är smakrika och ”moderna” i en traditionell stil som innebär mer gammal ek än ny och något större fat och viner med skön textur och smakrikedom.

I december 2019 drabbades Lismore Estate och Samantha av en tragedi. Vineriet, hennes boningshus och stora delar av vingårdarna totalförstördes i våldsamma bränder. Hon förlorade hela skörden från 2019 men hon är inte den som ger upp. Flera av Sydafrikas mest kända vinmakare kom till hennes hjälp och hon fick en hel del druvor från stjärnor som Andrea Mullineux, Alex Starey på Keermont och Johan Reyneke. 

https://www.lismore.co.za/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du