Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château d

Vad tyckte du?

Château d'Armailhac Magnum 1995

Frankrike, Pauillac, 1500 ml, 13,5%

De båda 5e Cru-vinerna Château Clerc Milon och dArmailhac har nästan alltid stått i skuggan av Mouton Rotschild men alla som provat vinerna regelbundet och även äldre årgångar vet hur bra de kan vara (och det till en bråkdel av priset för Mouton). Armailhac med en varmare terroir mognar alltid lite ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Årgång

1995

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Stor doft av tobak, blyerts, bondgård och mörka bär med lite inslag av torkade frukter. Smaken är otroligt välbalanserad med mogen mörk frukt och inslag av cigarrlåda och torkade frukter. Lång elegant avslutning. 

Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
1500 ml

Så tycker experterna

WineSpectator
92 "Full-bodied, with fine tannins."

"Gorgeous aromas of crushed currant, flowers and Indian spice. Full-bodied, with fine tannins. A little tight still. Give this time to show what it really has.--´95/´96 Bordeaux retrospective. Best after 2007. "

JancisRobinson
17,5 p "Racy and silky and really very appealing."

"Very dark crimson. Very fresh and aromatic – much more nose than the 1996 Armailhac. Racy and silky and really very appealing. Lots of flesh covers any dry tannin. Lots of punch and charm now."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

De båda 5e Cru-vinerna Château Clerc Milon och dArmailhac har nästan alltid stått i skuggan av Mouton Rotschild men alla som provat vinerna regelbundet och även äldre årgångar vet hur bra de kan vara (och det till en bråkdel av priset för Mouton). Armailhac med en varmare terroir mognar alltid lite tidigare än Clerc Milon (med sin svalare terroir) och bjuder på en underbar frukt även i unga år. En frukt som med lite lagring får både charm och finess. Årgång 1995 räknas som en av de bästa på 90-talet och vinet är gjort på en blandning av 42 procent cabernet sauvignon, 32 procent merlot och 26 procent cabernet franc. 

Producenten

Château d'Armailhac är en av de där egendomarna som både står i Mouton Rotschilds skugga och glans. Nästan alltid överraskande bra redan i unga år (särskilt på primörprovningarna) och ett vin som får en klassisk Pauillacmognad efter tio-femton år på flaska - men som inte har riktigt samma stringens och lagringspotential som storebror eller systerslottet Clerc Milon - som alltid tar längre tid på sig att utvecklas.

Egendomen, som har en aldrig färdigbyggd huvudbyggnad, var innan franska revolutionen en del av Mouton. Slottet kom sedan att tillhöra släkten d’Armailhac under namnet Mouton d’Armailhac. 1933 köptes det av Baron Philippe de Rothschild (Mouton-Rothschild). Trots möjligheten att slå ihop grannslotten valde han att fortsätta driva det som en separat egendom. Namnet ändrades 1956 till Mouton Baron Philippe, vilket 1975 justerades till Mouton Baronne Philippe till minne av Baron Philippes avlidna hustru. Från och med årgång 1989 valde Philippine de Rothschild tacksamt nog att gå tillbaka till det ursprungliga namnet vilket minskat förvirringen något.

Vinet klassificerades som en 5e cru i den 1855-års klassificering av Haut-Médocs egendomar. Och det här är verkligen en klassisk cru som tagit ett rejält kliv framåt sedan slutet av 00-talet. D'Armailhacs terroir är varm och sydsluttande vilket gör att vinerna mogna relativt tidigt. De är fulla av klassiska Pauillactoner som mörka bär (svarta vinbär), cederträ, höstlöv och cigarrtoner. Alltid välbalanserade med mogna och fina tanniner. Ett slott att hålla ögonen på och ett slott som ofta är ett fynd för den som älskar Pauillac. 

https://www.bpdr.com/chateau-darmailhac
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du