Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Lafage Tessellae Old Vines  2016

Vad tyckte du?

Domaine Lafage Tessellae Old Vines 2016

Frankrike, Languedoc-Roussillon, 750 ml, 13,5%

Ännu ett kanonvin från Domaine Lafage och Côtes du Roussillon. Tessellae Old Vines är till skillnad från Tessellae Carignan Vieilles Vignes gjort på en blandning av grenache, syrah och mourvèdre - men druvorna kommer även här från gamla stockar som växer i en svart skifferjord på 150 meters höjd. De ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Mourvèdre, Grenache Gris, Grenache, Syrah

Smaknotering

Stor och intensiv doft av mörka bär, röda bär, kryddor (örtagård) och vitpeppar. Smaken är medelfyllig med inslag av mörka bär tillsammans med skön kryddighet och en balanserad och fin mineralitet. Lite köttig och animalisk (från mourvèdredruvorna) och med lång eftersmak. Ett vin som kommer att utvecklas ännu mer under de närmaste 3-5 åren!

Drickes
2020-2025
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Livets Goda
90 p "En mörk, småstjälkig, maritim grundmatta med både sälta och sötma liksom baconhintad körsbär och cassis i fruktens driv."

"Tar ett oblygt grepp inledningsvis i både nosspel och gom. Druvblenden av grenache, syrah och mourvèdre från gamla stockar lägger en mörk, småstjälkig, maritim grundmatta med både sälta och sötma liksom baconhintad körsbär och cassis i fruktens driv. Det lite tid innan det fräscha som finns i vinets inre visar sig och ger det stabbiga transparens och syra. Det mineraliska tanninfästet både ger och tar. Ett vin som behöver karafftid för att harmoniseras, då svalt serverat. Domaine Lafage ligger i den sydligaste delen av Côtes du Roussillon och bakom egendomen hittar vi äkta vinmakarparet Jean-Marc och Eliane Lafage. Man har hela 160 hektar till sitt förfogande men fokuserar på kvalitet och låga skördeuttag."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/54251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ännu ett kanonvin från Domaine Lafage och Côtes du Roussillon. Tessellae Old Vines är till skillnad från Tessellae Carignan Vieilles Vignes gjort på en blandning av grenache, syrah och mourvèdre - men druvorna kommer även här från gamla stockar som växer i en svart skifferjord på 150 meters höjd. Dessutom har man med en liten del grenache gris i mixen. Vinet har lagrats i 12 månader på betongtankar och har buteljerats ofiltrerat för att behålla så mycket smak och struktur som möjligt. 

Producenten

Domaine Lafage ligger i den sydligaste delen av Côtes du Roussillon mellan Peripignan och Medelhavet. Området är ett av Frankrikes äldsta vinområden och här har man odlat vin sedan Romarriket. Egendomen drivs av Jean-Marc och hans fru Eliane Lafage - båda vinmakare.

Jean-Marc är en eftertraktad ”flying winemaker” som gör vin både i Spanien och Sydamerika. Verksamheten är relativt stor - man har 160 hektar med vinrankor - men produktionen är fokuserad på kvalitet och låga skördeuttag. Jean-Marc är en ”terroirist” som jobbar intensivt och målmedvetet med egendomens olika terroirs (växtplatser). Och egendomen har fått kanonbetyg av Robert Parkar: "I struggle to think of another portfolio that encompasses anywhere close to this level of value, and the average quality to price for these wines is just hard to believe."

Egendomen har huvudsakligen tre olika terroir.

Terroir de l’Agly – ligger i den norra delen av Roussillon där jorden är mörk och skifferrik och där nordanvinden håller vingårdarna torra - här trivs gernache noir, carignan och muscat som ger kraftiga viner med karaktär.

Terroir Perpignan-Méditerranée – ligger mellan Perpignan och Medelhavet - när havet. Här består jordmånen av mycket kalk och lera och områdets terroir påverkas mycket av Tramontanen (en stark nordanvind som drar in över medelhavet. Här finns mycket gamla stockar av bl a grenache blanc och grenache gris (några är över 100 år gamla) men också chardonnay, sauvignon blanc, merlot och mourvèdre.

Terroir des Aspres – Ett område med de högsta vinmarkerna innan Pyrenéerna - 400 meter över havet och planterade i terasser. Här är klimatet mycket varmt men också påverkat av Tramontanevinden. Här trivs carignan, grenache och muscat.

http://www.domaine-lafage.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du