Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Hela Världens Chardonnay

Vad tyckte du?

Winefinders Hela Världens Chardonnay

Sex viner, sex producenter, sex världsdelar - en druva! Det finns ingen druva som är så mångfacetterad som chardonnay. Den kan hittas som en mineralrik chablis, smörig fatlagrad jänkare och en riktigt krispig blanc de blancs från champagne. Dess mångsidighet och förmåga att trivas i många typer av ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Afrika - Sydafrika, Upper Hemel en Aarde Valley - Newton Johnson, Southend Chardonnay 2018

Druvorna kommer från en enskild vingård som ligger på skuggsidan av berget Babylonstoring, precis intill vineriet. Med sitt svala sydvästliga läge behöver druvorna lite längre tid på sig för att uppnå optimal mognad vilket gör att detta vingårdsläge ger domänens stramast viner.

Druvorna skördas för hand och läggs på breda ytor för att minska trycket på klasarna innan de försiktigt pressas som hela klasar och dras därefter över till fat och ståltank.

48% av vinet lagras i 10 månader på både 228- och 500-liters fat från Bourgogne. Resterande 52% jäser på ståltank med sin jästfällning tills dess att det är dags att blanda de två. Därefter får det vila i ytterligare 5 månader på ståltank. Ingen klarning eller filtrering av vinet innan buteljering.

 

Doften och smaken är stor och härligt koncentrerad med toner av mogna citroner, honungsnektar, ingefära och smörig brioche som balanseras perfekt upp av en nedtonade fatkaraktär. Lång eftersmak med läskande syra och mineralitet.

 

 

Asien - Kina, Ningxia - Silver Heights Vineyards, Family Reserve Chardonnay 2017

Historien om Silver Heights Vineyards tog sin början 1999 då Gao Lin bestämde sig för att en dag så skulle hans hemprovins Ningxia bli en ansedd region för viner av världsklass. Han började plantera cabernet sauvignon-vinstockar från Frankrike och övertygade sin dotter, Gao Yuan (även känd som Emma), att resa till Bordeaux för att där anmäla sig till ett Masters of Oenology-program. I Frankrike hade Emma möjlighet att praktisera vid flera historiska vingårdar i Bordeaux, inklusive det världsberömda Château Calon-Ségur. 2005 återvände Emma hem till Kina som en av få kinesiska kvinnor med ett Diplom National d´Oenolog.

Hennes Family Reserve Chardonnay är en elegant Chardonnay i burgundisk stil som enligt det ansedda vinmagasinet Wine Advocate liknar en Puligny-Montrachet. 2016 valdes det ut för en statlig bankett, en signal om hög ära och ett stort erkännande i Kina.

 

Doften bjuder på toner av gul frukt, honungsmelon, citrus och fat med subtila nyanser av jasmin och kokos. Smaken är mycket balanserad där den eleganta och friska frukten som här även visar upp grapefrukttoner jobbar i en perfekt harmoni med den välintegrerade och subtila nya eksmaken och den en krispig syran som i eftersmaken kompletteras en härlig mineralton.

 

 

Europa - Frankrike, Bourgogne - Domaine Servin, Chablis Vieilles Vignes Sélection Massale 2018

Det här är inte vilken Chablis som helst. Vinet kommer från vingården Les Pargues, som ligger mitt mellan de högt ansedda Premier Cru-markerna Montmains och Vosgros. Efter vinlusens katastrofala framfart i Europa ansågs vinodling inte längre lönsamt, så när området klassificerades  under 1920- och 1930-talet hade man gett upp att odla vin på Les Pargues. Först 1960 började man plantera vin på läget igen. Servins stockar är planterade med den så kallade "selection massale"-tekniken vilket betyder att man använder ympningar direkt från de bästa individuella vinstockarna vilket anses ge ett mer komplext uttryck av terroiren. Servins Vieilles Vignes Sélection Massale kommer från utvalda delar av Les Pargues, där vinstockarna är äldre än 40 år gamla. Häflten av vinet jäses i neutrala fat, resten i ståltank. Det är en komplex och smakrik Chablis som med lätthet kan lagras upp emot 5 år på flaska. 

 

Vieilles Vignes är ett ordentligt steg upp från Servins "vanliga" Chablis. Det är en elegant, klassiskt mineraldriven Chablis som också har en liten fetma och komplexitet som kommer från de gamla stockarna. I doften hittar vi krita, mineralrök, smör, citrus och äpplen. Smaken är medelfyllig, välbalanserad och mycket frisk med toner av citrus, äpplen och mineral. 

 

 

Nordamerika - USA, Kalifornien - FEL Wines, Chardonnay 2018

Storslagen amerikansk chardonnay från Cliff Ledes nya projekt FEL Wines. Druvorna kommer från Ferrington och Savoy Vineyards i det svala Anderson Valley. Efter jäsning får vinet vila 9 månader på franska neutrala ekfat.

 

Stor och komplex doft doft med inslag av tropisk frukt, mogen citrus, nektarin, krita och citrus. Smaken är torr och fyllig med klassiska toner av exotisk frukt, citrus, gula äpplen med en lång, kryddig eftersmak.

 

 

Oceanien - Australien, South Australia - Penfolds Max´s Chardonnay 2017

Max´s Chardonnay är ett hyllningsvin till Penfolds legendariske chefsvinmakare Max Schubert (verksam 1948-1975). Maxs ständiga strävan om att finna perfektion lade grunden för den ikonstatus som Penfolds viner idag har uppnått. Det här är en välbalanserad chardonnay med friska och smöriga toner. Perfekt till gillat.

 

Karaktäristisk och lätt komplex doft av nektarin, honungsmelon och pistaschnougat med en finstämd och tilltalande nyans av fat.

Smaken är fyllig, frisk och fruktig med härliga toner av gul stenfrukt, småcitrus och exotiska frukter uppbackat med toner av fat och mineral.

 

 

Sydamerika - Argentina, Mendoza - Bodega Aleanna, El Enemigo Chardonnay 2017 

El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo, 1400 meter över havet, i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ultimat mix av fräschör och mognad. De jäste sedan på 500-liters ekfat och lagrades med jästfällningen i 9 månader. Bara 20 procent av vinet genomgick den så kallade malolaktiska jäsningen som omvandlar den hårdare äppelsyran till mjölksyra. I 80 procent av ekfaten utvecklades ett tunt lager med jästceller (flor) som man bland annat ser i Jerez och Jura vilket ger en bloomig och lite kryddig sälta till vinet. Total produktion är inte mer än 7000 flaskor.

 

Stor och fruktig doft och smak med aromer av solmogna citroner, gula äpplen, mandel och kryddor. Vinet har en medelfylligt kropp, hög och frisk syra och en fruktig eftersmak.

Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5951

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Sex viner, sex producenter, sex världsdelar - en druva!

Det finns ingen druva som är så mångfacetterad som chardonnay. Den kan hittas som en mineralrik chablis, smörig fatlagrad jänkare och en riktigt krispig blanc de blancs från champagne. Dess mångsidighet och förmåga att trivas i många typer av vinodlarklimat gör att det återfinns stora delar av världens vinproducerande länder. För att visa prov på just detta så har vi satt ihop denna låda med ett vin vardera från de sex av sju världsdelar som det produceras vin i.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du